Percepcja sensoryczna
Percepcja sensoryczna – odzwierciedlenie bodźców w receptorach, czyli w narządach zmysłów. Jest to pierwszy etap procesu spostrzegania. Inaczej nazywana ,,wrażeniem’’. A więc jest to moment, zanim nasz umysł zinterpretuje odbierany bodziec.
Rodzaje receptorów – narządów zmysłów
W odebraniu wrażenia udział biorą wyspecjalizowane komórki lub narządy zmysłów. Wśród nich możemy rozróżnić na przykład: nocyceptory (receptory bólu), proprioreceptory (receptory odbierające wrażenia z wnętrza ciała), mechanoreceptory (odbierają wrażenia dotykowe, przekształcają drgania w ślimaku w sygnał nerwowy, który słyszymy jako dźwięk), kubki smakowe (grupy receptorów smaku) i wiele innych. Pojedynczy obiekt może wywoływać kilka wrażeń naraz, oddziałując np. na receptory węchu, smaku i wzroku.
Z procesem odbierania wrażeń wiążą się progi:
- Próg absolutny – oznacza minimalną siłę bodźca, która pobudzi receptor i wywoła wrażenie. Poniżej tego progu wrażenia nie są rejestrowane.
- Próg różnicy – minimalna różnica w działaniu bodźca, która zostanie zarejestrowana.
- Próg maksymalny – maksymalna siła bodźca, który oddziałuje na receptor. Po przekroczeniu tego progu wrażenie przekształca się w ból.
- Bodziec podprogowy – jest takim bodźcem, który zostanie zarejestrowany przez mózg, ale pozostanie nieuświadomiony.
Słowniczek Witalni.pl – artykuł chroniony prawem autorskim © wszelkie prawa zastrzeżone.
[kkstarratings]